Sposób przygotowania:
Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczak
Makaron: Na stolnicę wsypujemy mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja do dołka w mącę i wlewamy ciepła wodę. Łączymy składniki i zarabiamy ciasto . Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy dosyć cienko . Kawałki ciasta wkładamy do maszynki i kręcimy wychodzi fajny makaronik. Makaron obsypujemy mąką aby nam się nie sklejał. Wrzucamy do gotującej się wody i dosłownie 2-3 minuty makaron wypływa i jest gotowy. Wykonanie: Na patelnie wkładamy szpinak delikatnie podlewamy oliwą z oliwek i dusimy, aż się rozmrozi. Dodajemy szpinak sprasowany i doprawiamy sola i pieprzem , wlewamy sos czosnkowy i mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy, doprawiamy solą pieprzem i papryką . Dodałam trochę przyprawy do kurczaka. Usmażoną pierś przełożyłam do sosu szpiankowego. Ugotowany makaron włożyłam do dużej miski , dodałam sos i wymieszałam . Wyszły cztery porcję .