lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nudziło mi się więc wzięłam się za robienie makaronu domowego . Zachciało mi się czegoś innego niż zazwyczaj robie.

Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczak Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczak

 

  • Składniki na makaron :

 

  • maka pszenna typ 500 2 szklanki

 

  • 2 jaja

 

  • 6 łyżek cieplej wody

 

  • Sos:

 

  • Szpinak 200 g rozdrobniony mrożony

 

 

 

  • sól pieprz do smaku

 

  • Dodatkowo:

 

  • pierś z kurczaka 400 gram

 

  • sos czosnkowy top down Develey 300 gram

Sposób przygotowania:

Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczak
Makaron: Na stolnicę wsypujemy mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja do dołka w mącę i wlewamy ciepła wodę. Łączymy składniki i zarabiamy ciasto . Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy dosyć cienko . Kawałki ciasta wkładamy do maszynki i kręcimy wychodzi fajny makaronik. Makaron obsypujemy mąką aby nam się nie sklejał. Wrzucamy do gotującej się wody i dosłownie 2-3 minuty makaron wypływa i jest gotowy. Wykonanie: Na patelnie wkładamy szpinak delikatnie podlewamy oliwą z oliwek i dusimy, aż się rozmrozi. Dodajemy szpinak sprasowany i doprawiamy sola i pieprzem , wlewamy sos czosnkowy i mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy, doprawiamy solą pieprzem i papryką . Dodałam trochę przyprawy do kurczaka. Usmażoną pierś przełożyłam do sosu szpiankowego. Ugotowany makaron włożyłam do dużej miski , dodałam sos i wymieszałam . Wyszły cztery porcję .
Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczak
Na stolnicę wsypujemy mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja do dołka w mącę .
Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczak
Wlewamy ciepła wodę. Łączymy składniki i zarabiamy ciasto . Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy dosyć cienko .