Sposób przygotowania:
Rosół na drobiu i warzywach z domowym makaronemWykonanie rosołu:
Do garnka wkładam umyte pałki z kurczaka. Obieram marchew kroję w słupki i wkładam do mięska, to samo robię z selerem i porem. Obieram cebule i opalam nad gazem wkładam do reszty składników. Dodaje zioła ( ziele i listek). Gotuje na małym ogniu z 1.1/2 godziny i dopiero dodaje natkę pietruszki, doprawiam sola i pieprzem. Gotuje jeszcze z 20 minut i wyjmuję natkę.
Gotowy pyszny rosołek.
Wykonanie makaronu:
Na stolnice wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Wbijamy jaja duże. Zagniatamy ciasto nie potrzeba ani kropli wody. Wałkujemy cienko ciasto podsypując dosyć mąką. Składamy jak harmonijkę i kroimy drobno. Gotujemy w osolonej wodzie, jak wypłynie to już jest gotowy. Przemywamy pod bieżącą wodą, odcedzamy i podajemy z rosołem.
Dinah
lalunia
Kochana musisz podsypać mąką pokrojony i to sporo wtedy nie bedzie się sklejał. Do wody gotującej dodaj parę kropel oleju to też pomaga .