Sposób przygotowania:
Makaron domowy
Bierzemy 500g mąki pszennej i usypujemy kopczyk na stolnicy.W samym środku robimy wgłębienie i wbijamy tam jajka.Wsypujemy sól oraz szafran.Zagniatamy ciasto-trwa to dość długo (nawet 20 minut).Ciasto powinno być całkowicie gładkie i mieć jednolity kolor.Formujemy z ciasta kulkę,zawijamy ją w woreczek foliowy a potem wkładamy na 50 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy i zaczynamy rozwałkowywanie.Od czasu do czasu posypujemy ciasto odrobiną mąki która rozsiewamy po całym cieście-to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do wałka.Rozwałkowujemy tak aby całe ciasto miało grubość około 1-2 mm (im cieńsze tym cieńszy makaron).Kroimy rozwałkowane ciasto na pasy szerokości 5cm.Układamy je jedne na drugich po czym kroimy poprzecznie na makaron( sami regulujemy szerokość naszego makaronu).Gotowy makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wrzącej wodzie.Odcedzamy.Gotowe.Smacznego!
Po tym czasie wyjmujemy i zaczynamy rozwałkowywanie.Od czasu do czasu posypujemy ciasto odrobiną mąki która rozsiewamy po całym cieście-to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do wałka.Rozwałkowujemy tak aby całe ciasto miało grubość około 1-2 mm (im cieńsze tym cieńszy makaron).Kroimy rozwałkowane ciasto na pasy szerokości 5cm.Układamy je jedne na drugich po czym kroimy poprzecznie na makaron( sami regulujemy szerokość naszego makaronu).Gotowy makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wrzącej wodzie.Odcedzamy.Gotowe.Smacznego!