przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Makaron domowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pozornie trudny i pracochłonny, jednak kto raz się pokusi o jego zrobienie, będzie go robił zawsze, kiedy tylko znajdzie na to czas :)

Makaron domowy

Składniki:

Makaron domowy

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 4 iajka
  • ewentualnie 1-2 łyżki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron domowy
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy starannie . Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne.jeśli więc jest za twarde-dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie-odrobinkę mąki. Kiedy przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie,odstawiamy je na parę minut aby odpoczęło.

Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki-nożem lub specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi



Makaron gotujemy w osolonej wodzie.