Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Makaron domowy do zupy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki makaron robi moja babcia, uwielbiam z nim zupę pomidorową lub rosół. Domowy makaron jest świetny do klusek z serem.

Makaron domowy do zupy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron domowy do zupy

 

Sposób przygotowania:

Makaron domowy do zupy
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wybić jajka dodać sól i tyle wody aby ciasto nie było zbyt "wolne". Ciasto podzielić na cztery części i cienko rozwałkować. Odłożyć placki na obrus aby wyschły. Gdy przeschną położyć na stolnicę wysypaną mąką, zwijać w rulony i cienko kroić. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie do miękkości.
Makaron domowy do zupy
Ciasto na makaron przed podzieleniem na 4 części
Makaron domowy do zupy
Rozwałkowane placki odłożone do wyschnięcia
Makaron domowy do zupy
Pokrojony makaron w cienkie nitki przed ugotowaniem

Tagi:

ciasto