mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Makaron domowy robiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dawno nie robiłam makaronu, do rosołu będzie idealny. Smak mojego dzieciństwa które pamiętam z makaronu przez moją mamę robionego.

 Makaron domowy robiony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron domowy robiony

 

  • ½ kg mąki wrocławskiej
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Makaron domowy robiony
Do miski przesiewam mąkę, wbijam dwa jajka, dodaje sól, wodę. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ręką do uzyskania elastycznego ciasta. Wody dolać w zależności od tego jakie ciasto będzie. Na stolnicy podsypuję trochę mąki, i wałkuje ciasto na cienki płat. Następnie kroje na paski o szerokości 5 cm, tak żeby weszły mi do maszynki do makaronu. Paski ciasta wkładam do maszynki i wychodzą ładne nitki. Makaron gotuje we wrzącej wodzie, około 5 minut. Podczas gotowania mieszać makaron w garnku żeby się nie posklejał. Przecedzam na sitku i przelewam zimną wodą
 Makaron domowy robiony
Mąka wsypana do miski z jajkiem solą i wodą
 Makaron domowy robiony
Wyrobione ciasto przygotowane do wałkowania
 Makaron domowy robiony
Wałkowanie ciasta na stolnicy na cienki płat
 Makaron domowy robiony
Skręcenia makaronu przez maszynke do makaronu

Tagi:

jajko jajka