luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Makaron domowy własnoręcznie robiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszy z możliwych, bardzo często kiedyś gościł w naszym domu. Moja babcia i moja mama bardzo często robiły makaron domowy.

Makaron domowy własnoręcznie robiony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron domowy własnoręcznie robiony

 

Sposób przygotowania:

Makaron domowy własnoręcznie robiony
Mąkę, jajka, sól i oliwę mieszam. Dodaję tyle gorącej wody by móc zagnieść dość elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez kilka minut. Dzielę na dwie części i po kolei rozwałkowuję. Popozostawiam rozwałkowane płaty do przeschnięcia. W garnku zagotowuję wodę, kiedy zaczyna wrzeć wsypuję szczyptę soli. Jeden płat obsypuję delikatnie mąką i zwijam w rulon. Za pomocą ostrego noża kroję w plasterki. Przerzucając pomiędzy palcami, rozdzielam makaron i wrzucam partiami na wrzącą wodę. Mieszając by się nie posklejał, gotuję makaron od 3-5 min. Wyjmuję łyżką do makaronu i hartuję zimną wodą. Hartowanie pomijam, jeśli makaron ma być użyty od razu
Makaron domowy własnoręcznie robiony
Płaty makaronu zwijam w rulon i kroję ostrym nożem
Makaron domowy własnoręcznie robiony
Pokrojony przerzucam pomiędzy palcami by się rozwinął i nie posklejał

Tagi:

jajko jajka