WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Makaron jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron z dodatkiem jajek. Pyszny, idealny do rosołu czy zupy pomidorowej. Po wysuszeniu, można go przechowywać w szczelnym pojemniku.

Makaron jajeczny

Składniki:

Makaron jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Makaron jajeczny

Jajka

Makaron jajeczny
Całe jajka mieszamy z żółtkami na jednolitą masę.

Całe jajka i żółtka wbijamy do miski i razem dość dokładnie mieszamy.

Zagniatanie

Makaron jajeczny
Ciasto możemy podsypać odrobiną mąki, jeśli jest za rzadkie.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy roztrzepane jajka i dość mocno solimy. Zagniatamy dość twarde, odchodzące od ręki ciasto i odstawiamy na ok godzinę pod przykryciem.

Wałkowanie

Makaron jajeczny
Ciasto na makaron bardzo cienko rozwałkowujemy.

Ciasto dzielimy na małe kawałki i cienko rozwałkowujemy. Delikatnie przesypujemy mąką.

Krojenie

Makaron jajeczny
Makaron możemy od razu ugotować, lub wysuszyć i przechowywać.

Kawałki rozwałkowanego ciasta składamy i kroimy w cienkie paseczki. Przesypujemy mąką i rozdzielamy nitki makaronu. Rozkładamy do przeschnięcia.