Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1691]

Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosto i pysznie. Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych, więc trochę zdrowiej niż smażona na tłuszczu. Idealna jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ponieważ panierka jest chrupiąca.

Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych

Składniki:

Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych

Składniki:

Sposób przygotowania:

Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych
1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.

2. Tak wykonaną cukinię układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

3. Gotową cukinię podajemy z dowolnym dodatkami.

Moje rady:

Najlepiej wybierać młoda cukinię.

Płatki kukurydziane można pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, wystarczy płatki wsypać do woreczka i kilka razy wałkować wałkiem.

Można użyć ulubionych ziół i przypraw.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.