Sposób przygotowania:
Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych
1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
2. Tak wykonaną cukinię układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
3. Gotową cukinię podajemy z dowolnym dodatkami.
Moje rady:
Najlepiej wybierać młoda cukinię.
Płatki kukurydziane można pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, wystarczy płatki wsypać do woreczka i kilka razy wałkować wałkiem.
Można użyć ulubionych ziół i przypraw.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
2. Tak wykonaną cukinię układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
3. Gotową cukinię podajemy z dowolnym dodatkami.
Moje rady:
Najlepiej wybierać młoda cukinię.
Płatki kukurydziane można pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, wystarczy płatki wsypać do woreczka i kilka razy wałkować wałkiem.
Można użyć ulubionych ziół i przypraw.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.