ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowaru

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z włoskiej kapusty gołąbki są smaczne, kapusta włoska pasuje do mięsa z mielonej łopatki a dodatek śmietany nadaje delikatności my lubimy więcej ryżu i mniej mięsa w nadzieniu, w szybkowarze są szybko gotowe.

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowaru Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowaru

 

  • kapusta włoska 1 główka większa,
  • mielona łopatka 60 dag,
  • ryż ugotowany 3 woreczki,
  • koperek 1 pęczek,
  • kucharek 3 łyżki,
  • pieprz mielony czarny 1,5 łyżeczki,
  • śmietana 18% gęsta 100 gram,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • woda 1,5 litra,
  • przyprawa w płynie 2 łyżki,
  • mąka pszenna 3 łyżki + koncentrat pomidorowy 100 gram

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowaru
Z włoskiej kapusty (główka powinna być nie za twarda) wyciąć głąb, kapustę włożyć do gotującej się wody z olejem (łatwiej liście schodzą z główki). Gotować 4 minuty na średnim ogniu i zacząć ściągać liście.  Z wystudzonych liści ostrym nożykiem ścinać gruby nerw.

Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie po sparzeniu kapusty, mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, jajka i gęstą śmietanę, wszystko dokładnie ręką wyrobić.

Na każdy liść nakładać porcję nadzienia i zawijać ciasno.

Na dno szybkowara rozłożyć sitko (gołąbki się nie przypalą), na sitku układać gołąbki.

Na koniec wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i skropić przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut. Gołąbki w szybkowarze wystudzić, zimne wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, koncentrat pomidorowy i mieszając rózgą zagotować do zagęstnienia sosu.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Olej dodany do gotującej wody ułatwia ściąganie liści.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Gęsta śmietana nadaje nadzieniu delikatności.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Porcję nadzienia od wielkości liścia nakładać.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Rozciągane sitko doskonale chroni przed przypaleniem kapusty.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara