Sposób przygotowania:
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowaru
Z włoskiej kapusty (główka powinna być nie za twarda) wyciąć głąb, kapustę włożyć do gotującej się wody z olejem (łatwiej liście schodzą z główki). Gotować 4 minuty na średnim ogniu i zacząć ściągać liście. Z wystudzonych liści ostrym nożykiem ścinać gruby nerw.
Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie po sparzeniu kapusty, mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, jajka i gęstą śmietanę, wszystko dokładnie ręką wyrobić.
Na każdy liść nakładać porcję nadzienia i zawijać ciasno.
Na dno szybkowara rozłożyć sitko (gołąbki się nie przypalą), na sitku układać gołąbki.
Na koniec wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i skropić przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut. Gołąbki w szybkowarze wystudzić, zimne wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, koncentrat pomidorowy i mieszając rózgą zagotować do zagęstnienia sosu.
Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie po sparzeniu kapusty, mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, jajka i gęstą śmietanę, wszystko dokładnie ręką wyrobić.
Na każdy liść nakładać porcję nadzienia i zawijać ciasno.
Na dno szybkowara rozłożyć sitko (gołąbki się nie przypalą), na sitku układać gołąbki.
Na koniec wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i skropić przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut. Gołąbki w szybkowarze wystudzić, zimne wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, koncentrat pomidorowy i mieszając rózgą zagotować do zagęstnienia sosu.
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584051.jpg)
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584052.jpg)
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584053.jpg)
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584054.jpg)
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584055.jpg)
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584056.jpg)
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584057.jpg)
![Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-szybkowara-584059.jpg)
robaczek
ziutula