Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Makaron - łazanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowy makaron jak wiadomo jest najlepszy na świecie. Ten przygotowujemy zawsze kiedy mamy ochotę na domowe łazanki .

Makaron - łazanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron - łazanki

 

  • 2 pełne szklanki maki pszennej + do podsypania
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli + sól do gotowania
  • około 1/4 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Makaron - łazanki
Na stolnice wsypujemy mąkę, robimy dziurkę i wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy dodając wodę by ciasto n ie było zbyt twarde. Zarobione ciasto wałkujemy na cienki placek, które kroimy w paseczki o szerokości około 1,5-2 cm. Paseczki nakładamy jeden na drugi oprószając mąką aby się nie posklejały. Kroimy następnie w prostokąciki aby powstały ładne łazanki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut.  
Makaron - łazanki
zarabiamy ciasto które następnie wałkujemy
Makaron - łazanki
kroimy ciasto na paski które układamy jeden na drugim
Makaron - łazanki
kroimy ciasto w prostokąciki które tworzą łazanki
Makaron - łazanki
makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut.

Tagi:

jajko jajka mak