monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Makaron razowy z patisonem i kolorowymi pomidorkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Oto kolejne lekke i sycące danie, Wykorzystałam do niego patisona bo uświadomiłam sobie,że jeszcze go nie jadłam...

Makaron razowy z patisonem i kolorowymi pomidorkam

Składniki:

Makaron razowy z patisonem i kolorowymi pomidorkam

 

  • ½ patisona- 245 g
  • 115 g pieczarek
  • 190 g różnokolorowych pomidorków cherry
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki bazylii
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka makaronu ( suchego)

Sposób przygotowania:

Makaron razowy z patisonem i kolorowymi pomidorkam

ETAP 1:

Makaron razowy z patisonem i kolorowymi pomidorkam
do podduszonego patisona dodać pieczarki

Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym. Patisona obrać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do cebuli, doprawić tymiankiem. Po około 2 minutach dodać około ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem. Pieczarki obrać i pokroić- ogonki na pół a kapelusze na 4 części. Gdy większość płynu odparuje dodać pokrojone grzybki i dusić nadal.

ETAP 2:

Makaron razowy z patisonem i kolorowymi pomidorkam
dodać pokrojone pomidorki cherry i dusić dalej

Pomidorki pokroić a ćwiartki i dodać do garnka. Doprawić solą, pieprze i bazylią. Dusić razem całość jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia.
Makaron ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do warzyw. Delikatnie wymieszać, podawać.
Smacznego!


Tagi:

patison