Makaron rigatoni z pesto z Mangolda

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Za oknem nadal upalne lato, więc dziś na obiad będzie danie, które nie wymaga zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni. jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut.

Makaron rigatoni z pesto z  Mangolda

Składniki:

Makaron rigatoni z pesto z Mangolda

 

  • 250 g makaronu rigatoni
  • 3 łyżki pesto z buraka liściowego Mangold
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • świeżo starty parmezan
  • oliwa z oliwek EV

 

Sposób przygotowania:

Makaron rigatoni z pesto z Mangolda
Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek wody z gotowania. W misce mieszamy gorący makaron z pesto i 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Przekładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i parmezanem , delikatnie skrapiamy oliwą.