Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Makaron świderki a'la tabbouleh

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często robię sałatkę z kuskusu zmieszanego zimnym sosem z warzyw , oleju i soku z cytryny . Wiem, że Włosi robią coś podobnego z makaronem

Makaron świderki a'la tabbouleh Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron świderki a'la tabbouleh

 

  • 15 dag makaronu świderki
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/3 szklanki pestek z dyni
  • 6 zielonych oliwy ( z zalewy)
  • 2 łyżki usiekanych listków tymianku
  • 2 łyżki usiekanych listków natki pietruszki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • szczypta cukru
  • kilka kropli tabasco

 

Sposób przygotowania:

Makaron świderki a'la tabbouleh
Pokroić drobno pomidory i oliwki. Posolić. Polać sokiem z cytryny i olejem. Dodać połowę ziół, pestki dyni, skórka z cytryny. Doprawić pieprzem, papryką, tabasco i cukrem. Odstawić . Wrzucić makaron do gotującego się wrzątku i ugotować a'dente ( lub wg upodobania). Odcedzić i wrzucić do sosu . Zamieszać dodając resztę ziół. Doprawić do smaku. Podawać natychmiast jako danie główne lub ostudzony jako sałatkę.
Makaron świderki a'la tabbouleh
Pokroić pomidory-oliwki-zioła-otrzeć skórkę cytrynową
Makaron świderki a'la tabbouleh
Wymieszac składniki zalewy-olej-sok z cytryny-przyprawy
Makaron świderki a'la tabbouleh
Ugotowac makaron i odcedzić na sicie tak by odciekł
Makaron świderki a'la tabbouleh
Wymieszać sos z makaronem -doprawic i podawać