Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, kremowy sosik z grzybową nutką

Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym

 

  • 250 g makaronu świderki,
  • 1 cebula,
  • pieczarki 400 g,
  • 50 ml białe wytrawne wino,
  • kremówka 300g,
  • sól,
  • masło do smażenia,
  • pieprz,
  • pęczek tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy je na złoty kolor. Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek, mieszamy. Dodajemy białe wino i wlewamy śmietanę. Całość chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Podajemy od razu. Życzę smacznego :)
Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym
Następnie dodajemy pieczarki, smażymy je na złoty kolor.
Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym
Dodajemy białe wino i wlewamy śmietanę. Całość chwilkę razem gotujemy.
Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym
Następnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Podajemy od razu.

Tagi:

makaron