kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Makaron z brukselką, indykiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na danie obiadowe. Makaron z warzywami i mięsem drobiowym to smaczne i sycące danie. Polecam.

Makaron z brukselką, indykiem i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z brukselką, indykiem i marchewką

 

  • 40 dag mięsa z indyka
  • Marynata :
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • Pozostałe składniki :
  • 1 żółta papryka
  • 100 g pora
  • 1 średnia marchewka
  • 20 dag brukselki
  • 0,5 l wody
  • olej do smażenia
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 30 dag makaronu
  • woda do gotowania makaronu
  • sól do wody
  • olej do wody

Sposób przygotowania:

Makaron z brukselką, indykiem i marchewką
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy przyprawy i wlewamy olej, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Warzywa czyścimy i myjemy. Brukselkę gotujemy al dente i przekładamy na cedzak, odsączamy.

Marchew obieramy i kroimy razem z porem na talarki. Paprykę kroimy w sporą kostkę. Mięso przekładamy na rozgrzany olej i obsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa. Wewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy brukselkę i doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, wkładamy ugotowany makaron i redukujemy sos do pożądanej konsystencji.
Makaron z brukselką, indykiem i marchewką
Pokrojone mięso mieszamy z przyprawami i olejem.
Makaron z brukselką, indykiem i marchewką
Na patelni przesmażamy pokrojone warzywa.
Makaron z brukselką, indykiem i marchewką
Brukselkę czyścimy i myjemy, odsączamy z wody.
Makaron z brukselką, indykiem i marchewką
Brukselkę dorzucamy do warzyw i mięsa i razem gotujemy.