Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Żołądki po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedyś robiłam podobne danie tylko z filetem z indyka, postanowiłam coś zmienić, zamieniłam mięso na żołądki z indyka i musze przyznać danie wyszło pyszne.

Żołądki po węgiersku

Składniki:

Żołądki po węgiersku

 

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 4 szt. cebuli
  • Olej do smażenia
  • 700 g passaty
  • 1 szk. ketchupu pikantnego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Żołądki po węgiersku

ETAP 1:

Żołądki po węgiersku

1. Żołądki myjemy, kroimy w plasterki, zalewamy wodą i obgotowujemy 10 minut. Po tym czasie odlewamy, zalewamy ponownie wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

ETAP 2:

Żołądki po węgiersku

2. Cebule obieramy, kroimy w krążki i prużymy na rozgrzanym oleju 10 minut.

ETAP 3:

Żołądki po węgiersku

3. Wlewamy passatę oraz ketchup, doprawiamy paprykami, pieprzem, cukrem oraz solą.

ETAP 4:

Żołądki po węgiersku

4. Sos łączymy z żołądkami, podajemy z ryżem lub makaronem.

ETAP 5:

Żołądki po węgiersku

5. Gotowe.

6. Smacznego