czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Wiosenny makaron z indykiem i szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie i aromatyczne danie makaronowe z indykiem, szparagami, cukinią i pomidorkami. Bogactwo warzyw i smaków.

Wiosenny makaron z indykiem i szparagami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenny makaron z indykiem i szparagami

 

  • 40 dkg fileta z indyka
  • 1 pęczek szparagów
  • kawałek cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 250 g ulubionego makaronu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • ulubiona mieszanka przypraw

Sposób przygotowania:

Wiosenny makaron z indykiem i szparagami
Indyka pokroić w drobna kostkę i posypać ulubiona mieszanką przypraw. Szalotkę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić szalotkę i mięsa, podsmażyć. Cukinię pokroić w kostkę. Szparagi umyć i złamać, zdrewniałe końce odkładamy, resztę pokroić w krążki, główki zostawić w całości. Cukinię i krążki szparagów dodać do mięsa.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso z warzywami podlać szklanką wody spod makaronu, gotować 10 minut, dodać główki szparagów, gotować jeszcze 5 minut, doprawić do smaku solą, zostawić z palnika, wlać jogurt i wymieszać. 

Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, dodać do sosu. Do zawartości patelni dodać ugotowany i odcedzony makaron. Całość wymieszać i gotowe.

Smacznego
Wiosenny makaron z indykiem i szparagami
Taki kolorowy sos najlepiej będzie się komponował z makaronem