anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Makaron w lekkiej wersji, bo bez ciężkiego sosu, a z grillowanymi warzywami. Niewielka ilość wędzonej szynki dodaje całości ciekawego smaku.

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką

Składniki:

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką

 

Sposób przygotowania:

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką

ETAP 1:

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką
Fasolkę ugotować w posolonej wodzie i odcedzić.

Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.

ETAP 2:

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką
Na rozgrzanej patelni usmażyć pokrojoną cebulę.

Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć na oleju, pod koniec dodać wędzoną szynkę pokrojoną w szerokie paski i rozgnieciony czosnek. Całość jeszcze przez chwilę smażyć mieszając. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

ETAP 3:

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką
Unytą cukinię pokroić na dość spore kawałki.

Cukinię umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić.

ETAP 4:

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką
Cukinię grillować partiami na patelni grillowej.

Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, cukinię pokroić w grube słupki i grillować partiami na patelni grillowej.

ETAP 5:

Makaron z grillowanymi warzywami i szynką
Papryki grillować na patelni grillowej pilnując, aby się nie przypaliła.

Papryki pokroić w podobnej szerokości paski i również grillować na patelni. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Makaron wymieszać z cebulą i szynką oraz z grillowanymi warzywami. Podawać posypany listkami świeżego majeranku.

*fasolka może być mrożona