Sposób przygotowania:
Lasagne z grillowanymi warzywami
1. Przygotować warzywa: cukinię i papryki umyć, osuszyć. Z papryk wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Cukinię pokroić wzdłuż, w długie plasterki. Oliwę wymieszać ze słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką posmarować warzywa - plastry cukinii i paski papryki, odstawić na ok. 10 minut. Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą) i kłaść na nią kawałki warzyw - cukinii i papryki bez osączania ich z zalewy. Warzywa zrumienić z obu stron (przez ok. 2-3 minuty z każdej strony), zdjąć z patelni. 2) Pomidory z puszki osączyć z zalewy, podzielić na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę i odłożyć, drugą część zmiksować razem z zalewą i wylać na patelnię, na której grillowały się warzywa (w ten sposób zachowuje się cały smak grillowanych warzyw, w sosie pomidorowym). Do zalewy na patelni dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przecier pomidorowy, bazylię i jeżeli to konieczne trochę wody (jeżeli sos jest zbyt gęsty). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron lasagne przygotować według przepisu na opakowaniu. 3) Naczynie żaroodporne posmarować masłem (dno i boki), a dno naczynia wysypać siemieniem lnianym. Na dnie naczynia rozsmarować 2-3 łyżki sosu i przystąpić do układania warstw: makaron - warzywa (plastry cukinii, paski papryki, kawałki pomidora) - sos - makaron - warzywa - makaron - sos. Na wierzchu ułożyć plasterki lub wiórki żółtego sera. Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.