Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Makaron z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

można wykorzystać owoce świeże albo mrożone

Makaron z jagodami

Składniki:

Makaron z jagodami

 

  • 6 garści makaronu świderki,
  • 25 dkg czarnych jagód,
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4-6 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Makaron z jagodami
Jagody przebrać z resztek listków. Ja zbieram je sama i nie płuczę, ale można to zrobić. Wrzucić jagody do rondelka, wlać sok cytrynowy, wsypać 2-3 łyżki cukru i zagotować mieszając. Resztę cukru wsypać do jogurtu, wymieszać. Makaron wrzucić na osolony wrzątek, gotować kilka minut aż będzie al'dente, osączyć. Kluski wyłożyć na talerze, polać jogurtem i jagodami. Podawać na gorąco albo po wystudzeniu.

Tagi:

makaron