Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z kalmarami i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kalmary, jak inne owoce morza, idealni komponują się ze świeżą kolendrą, do tego pyszny makaron i trochę pora i obiad gotowy.

Makaron z kalmarami i porem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z kalmarami i porem

 

  • 500g makaronu kokardki
  • zielona część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g mrożonych kalmarów (krążki)
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • łyżka soku z limonki
  • pęczek kolendry
  • parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kalmarami i porem
Zamrożone kalmary przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Pora po umyciu dość drobno kroimy wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzymy i mieszamy. Smażymy na średnim ogniu ok 5 minut, dodajemy kalmary i całość smażymy przez ok 10-15 minut- do momentu aż kalmary będą miękkie. Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, polewamy sokiem z limonki i całość bardzo dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy posiekaną kolendrę, zdejmujemy patelnię z ognia i po wymieszaniu podajemy. Już na talerzu posypujemy startym parmezanem.
Makaron z kalmarami i porem
Zaczynamy od podsmażenia pora czosnku i kalmarów
Makaron z kalmarami i porem
Dorzucamy ugotowany odcedzony makaron i mieszamy
Makaron z kalmarami i porem
Na końcu dodajemy posiekaną świeżą kolendrę

Tagi:

makaron