vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Kalmary z białym winem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kalmary z białym winem do zrobienia w 10 minut.

Kalmary z białym winem.

Składniki:

Kalmary z białym winem.

 

  • 500 g kalmarów w krążkach
  • pół butelki białego wina australijskiego Central Creek
  • mała cebula
  • przyprawy: 3 łyżki Vegety, łyżka świeżo mielonego pieprzu, łyżeczka cukru.
  • mały pęczek pietruszki
  • 1 butelka Ramy do gotowania
  • łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
  • 2 wiązki gryczanego makaronu nitki, TOKYO,
  • masło.

 

Sposób przygotowania:

Kalmary z białym winem.
1.Do wrzątku z Vegetą na 3 minuty wrzucam umyte kalmary. Po tym czasie odlewam wodę i biorę się za sos.

2. Na maśle podsmażam cebulę pokrojoną w piórka. Dodaję dużo pieprzu i łyżeczkę cukru.

3.Gdy cebula się zeszkli wlewam pół butelki wina i dorzucam skrojoną natkę.

4.Gdy trochę zredukuje się wino dodaję Ramę, gotuję kilka minut i jeśli potrzeba zagęszczam sos mąką.

5.Dorzucam kalmary i makaron, mieszam i podaję.


Jest to danie do zrobienia w 10 minut. Jeśli kalmarów nie będziemy gotować dłużej niż 3 minuty będą miękkie, jeśli wydłużymy czas gotowania staną się bardzo gumowate, co niewątpliwie też jest ich cechą charakterystyczną.