Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Makaron z kurą i brokułami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

szybkie i smaczne danie - makaron w kremowym sosie z chudym mięsem i brokułami

Makaron z kurą i brokułami

Składniki:

Makaron z kurą i brokułami

 

  • na 2 spore porcje:
  • 6 garści makaronu wstążka cięta
  • 1 pojedyncza pierś z kury (może być gotowana z rosołu)
  • ok. 1,5-2 szkl. małych różyczek brokuła
  • 1/2 cebulki
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 1/3 śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (lubię gałkę więc łyżeczka była czubata)
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, odrobina cukru

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kurą i brokułami
Trudno było (przynajmniej mnie) określić ilość makaronu potrzebną na 1 porcję - kiedyś ktoś mi podpowiedział dobry sposób przy wykorzystaniu drobnego makaronu (typu: rurki, świderki, wstążka cięta itp.). Otóż bierzemy 2 garście suchych klusek na osobę (tyle ile nam się zmieści chwytając jedną dłonią) + 1 garstka (nieco mniejsza) "dla kucharza". Przyznam, że to się sprawdza. PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy wodę na makaron. Pierś kury kroimy na mniejsze kawałki, paski albo kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i mięso, smażymy mieszając 3-5 min. aby mięso się ścięło, ale nie musi się zrumienić (jeśli używamy mięsa gotowanego to wystarczy je podgrzać i zeszklić cebulkę). W między czasie, kiedy zawrze woda w garnku, solimy ją i wrzucamy makaron, gotujemy al dente. Na patelnię dodajemy brokuły, oprószamy je szczyptą cukru, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy całość ok. 5 min. aż brokuły się zaparzą. Następnie dodajemy mascarpone, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Makaron odcedzamy (niezbyt dokładnie) i z powrotem wkładamy do garnka. Wlewamy do niego całą zawartość patelni i mieszamy dokładnie. Po chwili, kiedy kluski oblepią się sosem możemy podawać.