Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron z pomidorami i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki makaron z tuńczykiem to pyszna propozycja na szybki obiad. Można go przygotować dosłownie w pół godzinki. Prosto, pysznie i sycąco. To danie często gości na naszym stole. Jak nie macie pomysłu na obiad to polecam.

Makaron z pomidorami i tuńczykiem

Składniki:

Makaron z pomidorami i tuńczykiem

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • czosnek suszony według uznania
  • cebula suszona według uznania
  • ewentualnie sól do smaku

Dodatkowo:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju ( dobrej jakości )
  • 40 dag makaronu świderki
  • sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Makaron z pomidorami i tuńczykiem
1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na głębokiej dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, ale nie rumienimy zbyt mocno. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z całą zalewą i całość dusimy do miękkości i odparowania nadmiaru płynu.

2. W między czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie. Tuńczyka odsączamy z oleju.

3. Do miękkich warzyw dodajemy makaron, koncentrat pomidorowy i tuńczyka, całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

4. Danie podajemy od razu gorące. Smacznego życzę.

Moje rady:

Danie dla 4 osób.