Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Smażony ryż z jajkiem i marchewką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne danie. Idealne dla osób nie jedzących mięsa. My to danie uwielbiamy. Wystarczy pół godzinki i obiad gotowy. kto nie próbował to polecam zrobić. Zapewniam, że będzie pysznie.

Smażony ryż z jajkiem i marchewką

Składniki:

Smażony ryż z jajkiem i marchewką

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu białego ( łącznie 45 dag )
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • lubczyk suszony według uznania
  • słodka papryka według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

Smażony ryż z jajkiem i marchewką
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na oleju. Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podgrzewamy i wbijamy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając, smażymy aż jajka się zetną i ładnie połączą z ryżem.

3. Danie przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

4. Podajemy gorące. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 6 osób.