jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Makaron z tuńczykiem i brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie danie może być na dzień piątkowy bo jest bez mięsa, z rybą i brokułem. Czasem warto zjeść danie bezmięsne.

Makaron z tuńczykiem i brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i brokułem

 

  • makaron świderki 100g
  • sól do smaku
  • woda 1 litr
  • tuńczyk w oleju 1 szt.
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • brokuł 1 szt. mały
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • ser mozzarella lub inny 100 g
  • cukier 1 szczypta
  • pieprz do smaku
  • bazylia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i brokułem
Makaron ugotować we wrzątku posolonym o odcedzić wodę, pozostawić do ocieknięcia na durszlaku.

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty cukru około 5 minut.

Przelać wodą zimną i zahartować. Przełożyć ocieknięty brokuł na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowymi podsmażyć 5 minut, dodać makaron i tuńczyka w oleju, razem wymieszać i podgrzać.

Wlać przecieru, przyprawić ziołami i pieprzem. Wymieszać i nakładać gorące na talerze, posypując startym żółtym serem.
Makaron z tuńczykiem i brokułem
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie i odcedzić
Makaron z tuńczykiem i brokułem
Brokuły podzileicna rózyczki i ugotować al dente
Makaron z tuńczykiem i brokułem
Brokuła podsmażyć na oleju kokosowym i dodać makaron i tuńczyk
Makaron z tuńczykiem i brokułem
Wlać przecier pomidorowy ,przyprawić ziołami ,wymieszac i podawać z serem posypane

Tagi:

danie makaron