Stefan Sterzycki

Stefan Sterzycki

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Makaron z porami w sosie mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z sosem z duszonych porów i serka mascarpone. Potrawa łatwa i zaskakująco oryginalna w smaku.

Makaron z porami w sosie mascarpone

Składniki:

Makaron z porami w sosie mascarpone

 

  • na 4 osoby
  • 0,5 kg makaronu wstążki (tagliatelle) lub kokardki (farfalle), rurki (penne)
  • 200g Serek Mascarpone
  • 6 porów (średnica 2 cm)
  • pieprz
  • oliwa
  • Dekoracja:
  • Wedle uznania (np. kilko lekko marynowanych listków (piórek) czerwonej sałaty i piórka słodkiej papryki)

Sposób przygotowania:

Makaron z porami w sosie mascarpone
Pory (część białą jedynie) kroimy w cienkie talarki, im drobniej tym szybciej zrobimy to danie. Leciutko solimy, można dodać szczyptę cukru. Dusimy ok 6-12 minut do miękkości (czas zależy od wieku pora i grubości talarków i przyzwyczajeń), ja pory z wyczuwalną konsystencją. Odsączamy (wywar do wykorzystania ale raczej już niż potem. Mieszamy w miseczce z mascarpone doprawiając pieprzem. W tak powstałej masie powinno dać się odczuć smak … grzybów :-). Makaron ugotowany wedle gustu zalewany niewielką częścią sosu i mieszamy delikatnie, nakładamy na talerz i przykrywamy porcje resztą masy z sera i porów, dosalamy i oprószamy pieprzem. Dekorujemy.