edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Makaron z rozmaitościami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zastanawiałam się czy to wstawiać, bo to taki przepis-nie przepis. Ale zaglądają tu początkujący kucharze, może któryś z nich skorzysta :)

Makaron z rozmaitościami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z rozmaitościami

 

  • Dla jednej osoby:
  • solidna łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 1 laska kabanosa wieprzowego
  • ugotowany al dente makaron świderki – u mnie porcja na jedną osobę ( ok. 3 garści) ocalała z obiadu
  • 2 jajka
  • garść sera gouda w wiórkach
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron z rozmaitościami
Cebulę obrałam, dość grubo pokroiłam. Kabanosa pokroiłam na ukośne grubsze plasterki. Jajka wybiłam do miseczki i roztrzepałam. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i lekko posoliłam. Smażyłam, mieszając, aż się zeszkliła. Dołożyłam kabanosy, a chwilę później makaron. Kiedy wędlina i makaron mocno się zagrzały, wlałam roztrzepane jajka, zamieszałam i wsypałam starty ser. Smażyłam mieszając aż jajka się ścięły. Podałam od razu, póki było gorące.
Makaron z rozmaitościami
Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojonego kabanosa.
Makaron z rozmaitościami
Następnie dorzuciłam wcześniej ugotowany makaron.
Makaron z rozmaitościami
Do gorącego makaronu wlałam roztrzepane jajka.
Makaron z rozmaitościami
Na koniec wsypałam ser gouda starty na wiórki.