Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Makaron z sardynkami i pomidorkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Danie, którego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jest przepyszne. Lubię je podawać szczególnie w piątek, kiedy nie mam pomysłu jak podać rybę.

Makaron z sardynkami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Makaron z sardynkami i pomidorkami koktajlowymi

 

  • 50 dag makaronu pełnoziarnistego
  • opakowanie pomidorków koktailowych (50 dag)
  • 2 czerwone cebule
  • pół słoiczka czarnych oliwek
  • 3 szczypty chilli
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek posiekanych listków bazylii
  • 2 puszki sardynek w zalewie pomidorowej (po 120 g)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z sardynkami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

Umyte pomidorki dzielimy na dwie części. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na połówki. Skórkę z cytryny ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy ją do oliwy i soku z cytryny.

Rybę lekko rozdrabniamy. Podgrzewamy. Do sardynek dolewamy oliwę. Dodajemy pomidory i rukolę. Doprawiamy bazylią. Solimy i pieprzymy do smaku.

Mieszamy z makaronem. Podgrzewamy.

Tagi:

dania makarony