migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Zupę ogórkową zawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada tą zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików.

Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami

 

  • ok 3 l bulionu
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 450 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami
Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka z bulionem.

Gdy bulion się zagotuje wsypać ryż. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie prawie miękki. W międzyczasie przygotować pulpeciki.

Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę.

Następnie uformować małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Gdy ryż będzie już prawie miękki go garnka wrzucić przygotowane pulpeciki.

Gotować jeszcze kilkanaście minut aż ryż dojdzie i pulpeciki się ugotują. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka.

Wszystko gotować jeszcze ze 2 minutki. Zupa po wystygnięciu zgęstnieje więc jeśli ktoś nie lubi takich gęstych zup moze dolać bulionu. 
Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami
Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka z bulionem.
Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami
Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę.
Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami
Następnie uformować małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka.

Tagi:

zupa danie mięso