Makaron z sosem cukiniowo-rodzynkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis Nigelli z książki 'Forever summer'.Polecam.Można go modyfikować na różne sposoby:).

Makaron z sosem cukiniowo-rodzynkowym

Składniki:

Makaron z sosem cukiniowo-rodzynkowym

 

  • 2 duże cukinie
  • garść rodzynek
  • duża łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • trochę tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • makaron - papardelle lub inny
  • ew. orzeszki pinii

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem cukiniowo-rodzynkowym
1. Cukinię ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, podsmażamy czosnek, następnie dodajemy cukinię i rodzynki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut.
2. W międzyczasie solimy i pieprzymy do smaku.
3. Sos będzie przypominał średnio gęstą pulpę - jeśli ktoś woli plasterki - zamiast ścierania na tarce, można cukinię pokroić.Sama Nigella radzi pokroić w plasterki.Ja zrobiłam i tak i tak:).
4. Gotujemy makaron, mieszamy z sosem, z wierzchu obsypujemy parmezanem. Jeśli mamy orzeszki piniowe - prażymy je lekko na suchej patelni i posypujemy makaron.
Smacznego!