mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron z sosem orzechowym wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, sycące danie makaronowe z chrupiącymi orzechami, aromatycznymi ziołami i kremowym sosem śmietanowo-serowym.

Makaron z sosem orzechowym wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z sosem orzechowym wg Mychy

 

  • 350 g makaronu (wstążki, świderki, rurki)
  • 100 g orzechów (włoskie, brazylijskie, laskowe)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%, w wersji "light" mleko
  • 40 g masła
  • ½ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek pietruszki, koperku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem orzechowym wg Mychy
Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno siekam. Orzechy rozdrabniam w blenderze. Cebulę obieram i drobno siekam, obrany czosnek rozgniatam ostrzem noża. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję posiekany cebulę i czosnek, krótko przesmażam, dodaję orzechy, wlewam śmietankę i gotuję ok. 5 minut. Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem, dodaję natkę pietruszki, mieszam z ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem makaron podgrzewam i posypuję startym parmezanem. Całość ozdabiam natką pietruszki.
Makaron z sosem orzechowym wg Mychy
W rondlu na maśle podsmażam posiekaną cebulę z czosnkiem
Makaron z sosem orzechowym wg Mychy
Dodaję do rondelka zmiksowane orzechy włoskie
Makaron z sosem orzechowym wg Mychy
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam
Makaron z sosem orzechowym wg Mychy
Do sosu śmietanowo-orzechowego dodaję natkę

Tagi:

makaron tarta