mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Makaron z sosem pieczarkowo-cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos przyrządzany w ten sposób nie wymaga zagęszczania mąką. Doskonale smakuje z makaronem lub ryżem:)

Makaron z sosem pieczarkowo-cebulowym

Składniki:

Makaron z sosem pieczarkowo-cebulowym

 

  • 15 dag ugotowanego al dente makaronu (dowolny kształt)
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ew.śmietana 18%

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pieczarkowo-cebulowym
Pieczarki umyj i pokrój na plasterki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekaj na piórka i zeszklij na łyżce oliwy. Następnie wrzuć pieczarki i smaż do momentu, aż zaczną puszczać sok. Wtedy podlej wodą lub bulionem i duś przez ok. 15 minut. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu oraz sosem sojowym TaoTao.Do sosu możesz dodać śmietanę, jednak nie jest to konieczne. Podawaj z makaronem bądź ryżem. Sosik doskonale pasuje zarówno do kotletów schabowych jak i mielonych.