Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 35

Kocham szparagi pod wszelką postacią. Podane właśnie w takiej formie skradły moje serce. Mogłabym je jeść niemal codziennie!

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą

Składniki:

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą

 

  • 50 dag makaronu pełnoziarnistego
  • pęczek zielonych szparagów
  • cebula dymka 3 szt.
  • 50 dag pomidorków koktajlowych
  • 125g mozarelli
  • 2 garście rukoli
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą

Makaron ze szparagami 1

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą
Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki

Szparagi myjemy. Wkładamy do wrzątku. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Makaron ze szparagami 2

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą
Pomidorki koktailowe przekrawamy na dwie połowki

Pomidorki koktailowe dzielimy na dwie części

Makaron ze szparagami 3

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą
Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy

Cebulki dymki (razem ze szczypiorkiem) kroimy w kostkę.

Makaron ze szparagami 4

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą
Do dymki dodajemy rozdrobnione szparagi, mieszamy.

Na oliwie z oliwek podsmażamy dymkę do czasu aż się ładnie zeszkli. Po 3 minutach dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.

Makaron ze szparagami 4

Makaron ze szparagami, pomidorami i rukolą
Do szparagów dodajemy pokrojone pomidorki koktailowe

Dokładamy pomidorki, rukolę. Wrzucamy makaron i mozarellę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy warzywa i makaron. Chwilę podgrzewamy.


Tagi:

dania makarony