darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Spaghetti ze szparagami i indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spaghetti w sosie serowym ze szparagami, rukolą i indykiem

Spaghetti ze szparagami i indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti ze szparagami i indykiem

 

  • 1 pierś indyka
  • makaron spaghetti z pełnoziarnistej pszenicy - ok. 200 g
  • camembert 75 g
  • gorgonzola 75 g
  • starty grana padano 75 g
  • 4 łyżki posiekanego pora
  • szparagi w zalewie - 5 sztuk
  • rukola
  • śmietanka 30% 250 g
  • sól, pieprz, olej do smażenia, papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:

Spaghetti ze szparagami i indykiem
Piersi solimy, pieprzymy i smażymy na oleju. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wrzucamy pora, sery i połowę grana padano, mieszamy aż sery się połączą i dodajemy śmietankę, gotujemy kilka minut, dodajemy paprykę ostrą i blendujemy na gładką masę. Makaron odcedzamy i wlewamy do niego sos, mieszamy. Układamy makaron na talerzach, posypujemy kawałkami szparagów, listkami rukoli. Usmażonego na złoty kolor indyka kroimy na kąski i kładziemy na makaronie, posypujemy resztą grana padano
Spaghetti ze szparagami i indykiem
Grana padano, camembert i parmezan rozpuszczamy
Spaghetti ze szparagami i indykiem
Szparagi wyjmujemy z zalewy i kroimy na kawałeczki
Spaghetti ze szparagami i indykiem
do serów dodajemy śmietankę i ostrą paprykę
Spaghetti ze szparagami i indykiem
Indyka smażymy na oleju na złoty kolor i kroimy