Sposób przygotowania:
Zapiekanka z dynią i łososiem
Łososia umyć, osuszyć, odciąć skórkę. pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z dodatkiem masła klarowanego. Smażyć chwilę.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę, dodać do ryby, krótko przesmażyć. Makaron wrzucić na osolony wrzątek, gdy jest prawie miękki wrzucić tartą dynię (na dużych oczkach), gotować minutę, odcedzić. Dodać śmietankę, przyprawić, dodać połowę startego sera żółtego i wymieszać.
Makaron przełożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć łososia i paprykę, lekko przemieszać.
Na wierzchu rozłożyć poszarpaną mozzarellę i tarty ser żółty. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach, aż sery się rozpuszczą.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę, dodać do ryby, krótko przesmażyć. Makaron wrzucić na osolony wrzątek, gdy jest prawie miękki wrzucić tartą dynię (na dużych oczkach), gotować minutę, odcedzić. Dodać śmietankę, przyprawić, dodać połowę startego sera żółtego i wymieszać.
Makaron przełożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć łososia i paprykę, lekko przemieszać.
Na wierzchu rozłożyć poszarpaną mozzarellę i tarty ser żółty. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach, aż sery się rozpuszczą.