Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Makaroniki z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni. Białka ubić na pianę. Cukier zwykły wymieszać z kakao, a cukier puder z migdałami.

Makaroniki z polewą czekoladową

Składniki:

Makaroniki z polewą czekoladową

 

  • Przepis na 12 ciasteczek
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g mielonych migdałów
  • 2 białka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • Polewa czekoladowa
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 500 g czekolady do polewy
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

Makaroniki z polewą czekoladową
Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni. Białka ubić na pianę. Cukier zwykły wymieszać z kakao, a cukier puder z migdałami. Wszystkie składniki połączyć, dodać pianę z białka i wyrobić na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego (można też kłaść łyżką i lekko spłaszczać. Piec w piekarniku ok. 12 minut.

Przygotować polewę:



Do rondelka wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się roztopi, następnie energicznie ubić na puszystą masę.

Po wyjęciu makaroników zlepiać po 2 za pomocą polewy (od strony spodu). Można użyć gotowej polewy sporządzonej wg przepisu na opakowaniu.