Sposób przygotowania:
Makaroniki z polewą czekoladową
Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni. Białka ubić na pianę. Cukier zwykły wymieszać z kakao, a cukier puder z migdałami. Wszystkie składniki połączyć, dodać pianę z białka i wyrobić na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego (można też kłaść łyżką i lekko spłaszczać. Piec w piekarniku ok. 12 minut.
Przygotować polewę:
Do rondelka wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się roztopi, następnie energicznie ubić na puszystą masę.
Po wyjęciu makaroników zlepiać po 2 za pomocą polewy (od strony spodu). Można użyć gotowej polewy sporządzonej wg przepisu na opakowaniu.
Przygotować polewę:
Do rondelka wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się roztopi, następnie energicznie ubić na puszystą masę.
Po wyjęciu makaroników zlepiać po 2 za pomocą polewy (od strony spodu). Można użyć gotowej polewy sporządzonej wg przepisu na opakowaniu.