jowitka

jowitka

Kucharz
[Przepisów: 22]

makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo dobry makowiec na mojej wigilii cieszył sie dużym zainteresowaniem 2 blachy znikneły niezauważone ;)

makowiec

Składniki:

makowiec

 

Sposób przygotowania:

makowiec
Zaczynamy od ciasta... do miseczki wkładamy kostkę margaryny wbijamy jajko i wsypujemy mąkę i cukier :) Zagniatamy. Nastepnie musimy ciasto rozwałkowac posmarować całe masą makową i zwinąć. Blachę smarujemy odrobina tłusczu (masło lub margaryna) i wkładamy do piekarnika i pieczemy (tu według uznania i piekarnika) najlepiej piec na oko jak ciasto stwardnieje... Ja teraz piekłam około godz w temp 200 stopni ale nieraz około 1,5 godz. Ciasto można polukrować kosypac kolorowymi cukierkami... Życze smacznego