Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Malinowa naleweczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniała i aromatyczna nalewka malinowa.

Malinowa naleweczka

Składniki:

Malinowa naleweczka

 

  • 1 litr czystej wódki
  • 1 kg świeżych malin
  • 60 dkg cukru

Sposób przygotowania:

Malinowa naleweczka
Maliny dokładnie płuczemy. Odcedzamy na sitku. Przygotowane owoce przekładamy do dużego słoja, zalewamy wódką (tak by były zanurzone), przykrywamy. Odstawiamy na 14-16 dni w ciepłe miejsce. Powstały sok malinowy z wódką przecedzamy przez gazę do butelki. Pozostale maliny zasypujemy warstwowo cukrem, zamykamy i odstawiamy jeszcze na 7 dni, co jakiś czas mieszając, aby cukier zamienił się w syrop. Po tygodniu syrop malinowy przecedzamy do tej samej butelki, w której mamy wcześniej zlany sok z wódką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do spiżarni na kilka miesięcy.