alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Malinowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować smak galaretki.

Malinowa pianka

Składniki:

Malinowa pianka

 

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Pianka
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 500 ml kremówki
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka malinowa
  • 1,5 szkl malin

Sposób przygotowania:

Malinowa pianka
Biszkopt:

Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko dodawać po łyżce do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub miksować na wolnych obrotach mikserem. Blachę o wymiarach 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić.

Pianka:

Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki.

Na górę wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml gorącej przegotowanej wody.