Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To szybka propozycja, której nie oprze się żaden dorosły, ani niejedno dziecko. Jest lekka, puszysta i wprost rozpływa się w ustach. Mocno malinowa warstwa idealnie komponuje się z czekoladowym akcentem, jaki nadają jej kruche herbatniki.

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie

Składniki:

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm, pianka:

  • 300 ml śmietanki 30-36%
  • 1 galaretka malinowa
  • 3/4 szklanki malin (1 szklanka = 250 ml0

Spód:

  • około 24 okrągłych biszkoptów

Wierzch:

  • około 12-14 herbatników w polewie czekoladowej

Sposób przygotowania:

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie

Pianka:

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie
Ilość malin można dostosowac do własnego gustu.

Galaretkę malinową rozmieszać w 200 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce (uważać, aby nie zgęstniała).
Kremówkę ubić na sztywno i nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlewać zimną galaretkę.
Na końcu masę ostrożnie połączyć z malinami.

Całość:

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie
Malinkowa pianka przed ułożeniem herbatników powinna być odrobinę sztywna.

W formie wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą ułożyć warstwę biszkoptów, a na nie przelać malinową piankę.
Całość schłodzić w lodówce przez około 1 h, aby malinowa masa odrobinę stężała.
Po tym czasie na jej wierzchu umieścić herbatniki.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki - do momentu całkowitego stężenia.