WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Placki z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tym przepisem rozpoczynam sezon cukiniowy. Są to pyszne chrupiące placuszki czy też racuszki w wersji podstawowej które można jeść zarówno na słono jak i na słodko.

Placki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii

ETAP 1:

Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ja robiłam placki z bardzo dużej cukinii więc było to niezbędne. Jeśli cukinia jest mała i cienka można ją zetrzeć w całości ze skórką.

Do startej cukinii wbić jajko i wsypać mąkę pszenną tortową. Wsypać również szczyptę soli. Wszystko wymieszać łyżką aż składniki się połączą tworząc jednolitą masę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju.

Na gorący tłuszcz wykładać porcje ciasta. Ja kładłam jedną łyżkę na jeden placek i trochę rozsmarowywałam ciasto żeby placki były cienkie. Placki smażyć na złoty kolor z obu stron a następnie wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Placki podawać bez niczego, z sosem, z dipem lub na słodko posypane cukrem pudrem bądź zwykłym cukrem.

Placki z cukinii
Placki w trakcie smażenia na patelni na gorącym oleju
Placki z cukinii
Surowe ciasto na placki wyłożone na gorący olej
Placki z cukinii
Ciasto na placki po wymieszaniu wszystkich składników
Placki z cukinii
Cukinia obrana i starta na tarce na grubych oczkach