Sposób przygotowania:
Placki z cukiniiETAP 1:
Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ja robiłam placki z bardzo dużej cukinii więc było to niezbędne. Jeśli cukinia jest mała i cienka można ją zetrzeć w całości ze skórką.
Do startej cukinii wbić jajko i wsypać mąkę pszenną tortową. Wsypać również szczyptę soli. Wszystko wymieszać łyżką aż składniki się połączą tworząc jednolitą masę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju.
Na gorący tłuszcz wykładać porcje ciasta. Ja kładłam jedną łyżkę na jeden placek i trochę rozsmarowywałam ciasto żeby placki były cienkie. Placki smażyć na złoty kolor z obu stron a następnie wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawać bez niczego, z sosem, z dipem lub na słodko posypane cukrem pudrem bądź zwykłym cukrem.
SylaUla
redakcja