Sposób przygotowania:
Malinowe bułeczki a'la pączkiRozczyn
Mleko podgrzać do temp. ok. 30 stopni i rozpuścić w nim cukier oraz pokruszone drożdże. Dodać mąkę i wymieszać.
Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Ciasto
![Malinowe bułeczki a'la pączki Malinowe bułeczki a'la pączki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowe-buleczki-ala-paczki-447679.jpg)
Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, jajko, cukier puder, szczyptę soli, dżem malinowy, nalewkę malinową oraz pozostałą mąkę.
Wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste. Na końcu dodać roztopione, wystudzone masło i zagniatać ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
ETAP 3:
![Malinowe bułeczki a'la pączki Malinowe bułeczki a'la pączki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowe-buleczki-ala-paczki-447680.jpg)
Gdy ciasto wyrośnie, należy go lekko rozwałkować i wyciąć koło 7-8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na kolejne 20-30 min.
ETAP 4:
Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 18-20 min. Wystudzić.
Polewa
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzić po wierzchu bułeczek i posypać ekspandowaną kaszą jaglaną lub amarantusem.
P.S. Bułeczki można również nadziać.