Sposób przygotowania:
Malinowe bułeczki a'la pączkiRozczyn
Mleko podgrzać do temp. ok. 30 stopni i rozpuścić w nim cukier oraz pokruszone drożdże. Dodać mąkę i wymieszać.
Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Ciasto
Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, jajko, cukier puder, szczyptę soli, dżem malinowy, nalewkę malinową oraz pozostałą mąkę.
Wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste. Na końcu dodać roztopione, wystudzone masło i zagniatać ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
ETAP 3:
Gdy ciasto wyrośnie, należy go lekko rozwałkować i wyciąć koło 7-8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na kolejne 20-30 min.
ETAP 4:
Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 18-20 min. Wystudzić.
Polewa
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzić po wierzchu bułeczek i posypać ekspandowaną kaszą jaglaną lub amarantusem.
P.S. Bułeczki można również nadziać.