jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowo -kakaowe crumble

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Crumble uwielbiam nie tylko za smak, ale za to, że możemy je przygotować z dowolnymi owocami, a do kruszonki możemy dodać to na co mamy ochotę: kokos, kakao, płatki owsiane, cynamon, czekoladę itp.

Malinowo -kakaowe crumble Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowo -kakaowe crumble

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • 5 jabłek,
  • 1 szklanka malin,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 80 dag masła,
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • Cukier puder do dekoracji,
  • Masło do wysmarowania kokilek

 

Sposób przygotowania:

Malinowo -kakaowe crumble
Kokilki smarujemy w środku masłem. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Układamy na dnie kokilek. Na wierzchu układamy maliny. Całość przykrywamy kruszonką. Kruszonka: Czekoladę kroimy w kostkę. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz masło. W palcach wyrabiamy masę, aż powstanie kruszonka. Do gotowej dokładamy czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowaną posypkę wykładamy na maliny. Całość pieczemy około 25 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Dekorujemy świeżymi owocami.
Malinowo -kakaowe crumble
kokilki smarujemy tłuszczem. na dno wykładamy pokrojone jabłka
Malinowo -kakaowe crumble
U góry układamy warstwę malin. Mogą być mrożone
Malinowo -kakaowe crumble
W misce przygotowujemy składniku kruszonki.
Malinowo -kakaowe crumble
Gotową kruszonkę wykładamy na maliny. Pieczemy!!!