katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Maliny w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze na zimę mam zapas malin w słoiczkach. Kładę do malutkich słoiczków tak by było na 2-3 razy do herbatki. Wnuczki bardzo lubią a dziadkom gdy łamie w kościach też się przyda.

Maliny w słoikach

Składniki:

Maliny w słoikach

 

  • maliny ok 1 1/2 litra
  • cukier ok 1 szkl kopiasta

Sposób przygotowania:

Maliny w słoikach
Maliny przebieramy i oczyszczamy gdy są bardzo dojrzałe nie da się ich opłukać. Nakładamy maliny do słoiczków przesypując cukrem. Na mały słoiczek 1 duża łyżka z czubkiem cukru (zimą już nie musimy słodzić herbaty).

Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min od zagotowania w garnku na ściereczce, zalewając wodą do 3/4 słoiczka.