Sposób przygotowania:
Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami
Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki lub kostkę.
Mąkę przesiewamy do miseczki łączymy ją z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do miski wlewamy zsiadłe mleko, wbijamy jajko - miksujemy aż do połączenia się składników.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy. Ciasto ma być gładkie i ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy raz jeszcze wszystko starannie.
Na patelnie wlewamy olej, podgrzewamy go, łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta, następnie zmniejszamy płomień i smażymy placuszki po 3-5 minut z każdej strony (aż do zarumienienia).
Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem, smacznego :D
Mąkę przesiewamy do miseczki łączymy ją z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do miski wlewamy zsiadłe mleko, wbijamy jajko - miksujemy aż do połączenia się składników.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy. Ciasto ma być gładkie i ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy raz jeszcze wszystko starannie.
Na patelnie wlewamy olej, podgrzewamy go, łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta, następnie zmniejszamy płomień i smażymy placuszki po 3-5 minut z każdej strony (aż do zarumienienia).
Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem, smacznego :D
SylaUla
Igraszki Losu