Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie racuszki na bazie zsiadłego mleka ze śliwkami to fajna propozycja na małe co nieco, sprawdzą się zarówno z filiżanką kawy jak i szklanką mleka czy kakao, :D

Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami

 

  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 6-8 szt. śliwek
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami
Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki lub kostkę.

Mąkę przesiewamy do miseczki łączymy ją z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do miski wlewamy zsiadłe mleko, wbijamy jajko - miksujemy aż do połączenia się składników.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy. Ciasto ma być gładkie i ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy raz jeszcze wszystko starannie.

Na patelnie wlewamy olej, podgrzewamy go, łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta, następnie zmniejszamy płomień i smażymy placuszki po 3-5 minut z każdej strony (aż do zarumienienia).

Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem, smacznego :D
Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami
Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki lub kostkę.
Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami
Mąkę przesiewamy do miseczki łączymy ją z proszkiem do pieczenia i sodą.
Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami
Do miski wlewamy zsiadłe mleko, wbijamy jajko - miksujemy aż do połączenia się składników.
Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy. Ciasto ma być gładkie i ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy raz jeszcze wszystko starannie.
Racuchy z zsiadłego mleka ze śliwkami
Na patelnie wlewamy olej, podgrzewamy go, łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta, następnie zmniejszamy płomień i smażymy placuszki po 3-5 minut z każdej strony (aż do zarumienienia). Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby wchłonął nadmiar tłuszczu.