Sposób przygotowania:
Dżem z malin i innych owoców
Maliny przebieramy i odrzucamy te z lokatorami. Truskawki, poziomki oraz porzeczki dokładnie myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Porzeczki odrywamy z gałązek.
Do wysokiego garnka z grubym dnem dajemy wszystkie owoce oraz sok z cytryny. Zasypujemy konfitur-fix i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Stawiamy garnek na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 minuty, po czym gorącym dżemem napełniamy słoiczki.
Od razu zakręcamy. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowe dżemy przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
To mój pierwszy dżem zrobiony w inny niż tradycyjny sposób.
Do wysokiego garnka z grubym dnem dajemy wszystkie owoce oraz sok z cytryny. Zasypujemy konfitur-fix i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Stawiamy garnek na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 minuty, po czym gorącym dżemem napełniamy słoiczki.
Od razu zakręcamy. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowe dżemy przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
To mój pierwszy dżem zrobiony w inny niż tradycyjny sposób.