migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Maliny w soku własnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W zimowej spiżarce nie może zabraknąć malin. Ja zamykam je w słoiczkach w soku własnym. Pyszny gęsty syrop wykorzystuje do herbatki lub rozcieńczam i robię kompot. Owocki natomiast można wykorzystać do deserów lub naleśników.

Maliny w soku własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maliny w soku własnym

 

  • 1 kg malin
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Maliny w soku własnym
Oczyszczone maliny przełożyć do szklanej miski lub słoja i przesypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na nasłoneczniony parapet aby puściły sok.

Maliny powinny puścić tyle soku aby były całe w nim zanurzone. W międzyczasie przemieszać aby cukier równomiernie się rozpuszczał. U mnie malinki stały dobę. Następnie maliny razem ze sokiem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.

Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z kg malin wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 200 ml. 
Maliny w soku własnym
Oczyszczone maliny przełożyć do szklanej miski lub słoja i przesypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na nasłoneczniony parapet aby puściły sok.
Maliny w soku własnym
Maliny powinny puścić tyle soku aby były całe w nim zanurzone. W międzyczasie przemieszać aby cukier równomiernie się rozpuszczał. U mnie malinki stały dobę.
Maliny w soku własnym
Następnie maliny razem ze sokiem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.
Maliny w soku własnym
Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.