Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Maliny w syropie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Maliny w syropie własnym są przetworami które uwielbiam w zimie. Przepis ten mam od mojej teściowej, która robi wg przepisu swej mamy.

Maliny w syropie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maliny w syropie własnym

 

  • około 1,3-1,5 kg malin (około 1,62 l)
  • 16 dużych łyżek cukru
  • 6 łyżek wrzącej wody + około 600-700 ml do uzupełnienia

Sposób przygotowania:

Maliny w syropie własnym
Maliny przebieramy. Do słoików (u mnie 560ml) wkładamy przebrane maliny - wkładam dość ciasno. Do garnka wsypujemy cukier dodajemy około 6 łyżek wrzącej wody i całość mieszamy do uzyskania gęstego ulepka. Ulepkiem zalewamy maliny - powstały ulepek dzielimy na 3 równe porcje. Następnie uzupełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości słoika. Zakręcamy słoiki. Zagotowujemy przez około 15 minut na niewielkim ogniu we wrzącej wodzie.
Maliny w syropie własnym
Etap 1 do umytych słoików przekładamy maliny
Maliny w syropie własnym
Etap 2 do garnka przesypujemy cukier biały
Maliny w syropie własnym
Etap 3 zalewamy wodą wrzącą i mieszamy ulepek
Maliny w syropie własnym
Etap 4 ulepkiem zalewamy maliny i dolewamy wrzącej wody i zagotowujemy

Tagi:

maliny owoce